Annorlunda att köra buss än bil

Den som någon gång har lärt sig köra buss, efter att ha lärt sig köra bil, vet att det finns några skillnader mellan att köra en buss, mot att köra bil. Att köra bil är som att byta från en tesked till en matsked när man ska äta långfil. Det är få numera, som äter långfil. Det var en rätt som fanns förr i världen. Filen höll ihop och kallades därför långfil, då den liksom blev lång när man lyfte en sked av den till munnen. Att äta långfil med en stor matsked är inte lätt. 

Ratten är större

Skillnaden mellan att köra bil och att köra buss är att ratten är större. Du har en större ratt, vilket gör att du inte kan svänga bussen i en lika liten gir som en bil. Och det är väldigt bra, eftersom en snabb gir med en buss kan få den att välta. En stor ratt är svårare att hantera. Det är någonting att vänja sig vid.

Avståndet till pedalerna är större

Allt i en buss är större. Avstånden till pedalerna är större, visserligen kan du justera chaufförsstolen så att du når till pedalerna om du nu skulle råka vara kort. Är man lång är inte avståndet något problem. Att gasa innebär en annan slags gasning än att gasa en bil. Gasa en buss innebär en långsammare gasning än när du gasar en bil.

Manövrera en buss tar längre tid

Eftersom ju en buss är så mycket större än en bil, tar allt längre tid. Att gasa ger en längre och långsammare axning, att bromsa har en längre bromssträcka än när man bromsar en bil, liksom att vända och så vidare. Allt tar längre tid med en buss, vilket innebär att du måste förutse vad du behöver göra på ett annat sätt än när du styr och kör en bil.

Att köra buss i Västerås

Dessutom måste du alltid känna och ta ett ansvar för att du har passagerare i bussen. Du som chaufför måste köra på ett sådant sätt att dina passagerare inte flyger omkring som vantar i bussen. Kör du buss i Västerås delar du arbete med 100-tals andra busschaufförer. Gillar man jobbet som busschaufför kan man antingen arbeta på någon av de lokala busslinjerna och köra i kollektivtrafiken. Annars kan man alltid köra en buss då någon hyrt en buss i Västerås, vilket innebär att du kan köra buss i alla slags sammanhang; företagsevent, skolresor, pensionärsresor, slalomresor upp till fjällen och annat inspierande arbete.

14 Aug 2018