Är det dags att lära ut bilkörning?

De flesta föräldrar kommer till en punkt med sina barn när det börjar bli dags att lära ut bilkörning. De flesta föräldrar brukar vara den som lär ut bilkörning. Det måste vara minst hälften av alla som har körkort idag, som har fått det med hjälp av sina föräldrar. Säg att man har tre barn, så kanske ett av dem har gått en körskola, resten har blivit upplärd av sina föräldrar. Det är ju knappast alla som har 3 barn, vissa har bara ett, andra 5-6. Men statistiskt sett kanske det ändå blir cirka hälften av alla som har körkort som har fått det genom att ha blivit upplärd av sina föräldrar.

Numera måste alla som ska lära ut bilkörning gå en handledarkurs innan man får sätta sig bredvid sin elev och lära dem köra bil. Det är obligatoriskt för både den som ska bli upplärd och den som ska lära ut att gå en handledarkurs innan de sätter sig i bilen och börjar ratta den. Sedan finns det fler saker som ska till innan man får ta sitt körkort.

Riskettan

Denna del av körkortsutbidningen är en lektion i säkerhetstänkande. Då handlar det om vad som händer om man dricker alkohol, om man tar droger innan man sätter sig i bilen eller är arg, upprörd eller på andra sätt är påverkad mentalt innan man sätter sig bakom ratten.

Risktvåan

Risktvåan handlar om att både att känna till vad som kan hända med bilen när det till exempel är halt, och hur bilen beter sig. Sedan gäller det att ge sig ut på en riktig halkbana och köra bilen på en sådan. Eftersom vi har det slags klimat som vi har här upp i Norden, innebär det att vi måste kunna hantera en bil som inte uppför sig som när den har ett bra väggrepp.

Godkänt teoriprov

Innan man kan få sitt efterlängtade körkort, måste man ha ett godkänt teoriprov. Det är många skyltar, som man som bilförare måste känna till. Man måste veta hur trafikreglerna är och hur man beter sig i trafiken i samspel med andra.

Vem som lär ut spelar ingen roll

Vem som sedan lär ut bilkörningen både praktiskt och teoretiskt spelar mindr roll, det kan antingen vara en trafikskola, eller privat av någon förälder eller äldre syskon, men man måste ha både godkänt teoriprov, uppkörning och riskkörning för att få sitt körkort. Bor man i Stockholm och väljer att lära sig bilkörning i Stockholm väljer man ett av de svårare städerna att köra bil i. Kan man köra bil i Stockholm, ja, då kan du köra bil i nästan vilken annan storstad som helst i världen. Det är ett av många positiva fördelar med att lära dig köra bil i Stockholm.

30 Sep 2018