Att sälja bilen till en bilhandlare

När din gamla trotjänare till bil har gjort sitt i ditt liv finns det två saker du kan göra om den fortfarande rullar på som den ska: sälja den privat eller till en bilhandlare. Vad ska man välja?

Om man ska lägga ut bilen på en annonssajt och sälja den privat eller vända sig till en bilhandlare som i sin tur säljer den vidare beror på en rad faktorer. Dels på i vilket skick din bil är i. En bilhandlare behöver följa konsumentköplagen, vilket bland annat innebär två års reklamationsrätt för köparen. Man kan därför räkna med att inte få ett särskilt högt pris från en bilhandlare om bilen är i ett mindre bra skick. I det fallet kan det vara mer fördelaktigt att sälja bilen privat. Bilens beräknade livslängd syns inte bara på yttre faktorer som rost, utan också på kilometertalet. 20.000-25.000 mil betraktas i det här sammanhanget som mycket.

Köpa eller inte köpa ny bil

Något annat som spelar roll i sammanhanget är om du planerar att ersätta din gamla bil med en annan. I sådana fall kan det vara värt att sälja din bil till en bilhandlare och i samma veva köpa en ny därifrån. Det kan ge dig en bra deal både vad gäller försäljningen och köpet. Tänk dock på att undersöka din nya bil innan köpet, oavsett vem säljaren är. Kontrollera att alla funktioner fungerar, provkör den och ta reda på om nödvändig service har utförts i den mån den ska. Som konsument gäller det att ha koll på sina rättigheter, så att man kan försäkra sig om att allt går rätt till.

Hur mycket vill du involvera dig?

En fördel med att sälja bilen till en bilhandlare istället för en privatperson är att du slipper en del krångel. Vad som är krångligt och inte är såklart en subjektiv känsla, men om man inte är särskilt insatt i bilar och försäljning kan det upplevas vara mycket att hålla koll på vid en eventuell försäljning. Dels ska man göra en bedömning av bilen och dess skick, sedan lägga ut den på en lämplig annonssajt. När du väl har hittat en köpare och kommit överens om ett pris är det dags att upprätta ett köpebrev som innefattar allt man har kommit överens om. Arbetsinsatsen inför en försäljning är betydligt mindre om man väljer att sälja sin bil till en bilhandlare. Fundera över de olika alternativen innan du bestämmer dig.

25 May 2020