Att tänka på vid bilförsäljning

Hur går det till när man ska sälja sin bil och vad ska man tänka på i processen? Vem kan man sälja bilen till och är det någon skillnad på att sälja till en privatperson eller till ett företag?

När man har bestämt sig för att sälja sin bil så finns det två vägar att gå. Antingen tänker man sig att man ska köpa en ny bil eller så ska man helt enkelt bara göra sig av med sin bil. Om man ska köpa en ny bil samtidigt så kan man kolla upp vad man kan få för sin gamla bil genom att göra ett inbyte. De flesta begagnade bilar som finns hos bilhandlare som säljer nya bilar är just inbytesbilar. Och ibland går man även ut med speciella erbjudanden där man betalar extra mycket för inbytesbilarna. De två andra alternativen som finns är att sälja bilen till någon som köper in begagnade bilar eller att sälja bilen privat genom exempelvis annons online eller i någon tidning. Det är även viktigt att noga tänka igenom vilket pris man vill ha för bilen och vad man är beredd att göra för att förbereda bilen inför försäljningen.

Sälja som om man ska köpa

Då man säljer sin bil är det klokt att tänka likadant som om man ska köpa den. A och O är att bilen är ren både utvändigt och invändigt. En så enkel sak som en smutsig bil kan dra ner många tusenlappar i pris, då köparen tycker den ser sliten och skabbig ut. Det är också alltid lättare att sälja en bil som precis blivit besiktigad och som har en väl ifylld servicebok. Antingen man säljer till privatperson eller bilhandlare så är det också viktigt att man är ärlig med synliga och dolda fel som man känner till.

Processen att sälja

Antingen man säljer till en bilfirma eller privatperson så ska man få betalt direkt vid försäljningen. Generellt sett så får man mindre betalt om man säljer till en bilhandlare, men i gengäld så är det oftast ett snabbare och enklare sätt. Idag finns även företag som specialiserat sig på att enbart köpa in begagnade bilar, och där bokar man enbart en tid för genomgång och försäljning. Vid försäljningstillfället ska ägarbytet anmälas till Trafiksäkerhetsverket och köpesumman lämnas över. Dessutom ska alla tillbehör som dragkrok, extra däck och alla nycklar överlämnas till den nya ägaren.

2 Jun 2020