Bilverkstad Kungsholmen - så hittar du rätt

För de allra flesta så blir besöket hos en bilverkstad exkluderat till den årliga bilservicen och där man helt enkelt lämnar in bilen, får den servad och får stämpeln i serviceboken varpå man betalar. Det man sällan tänker på är priset. Många tar för givet att kostnaden för en service är densamma oavsett om man lämnar bilen till en bilverkstad på Kungsholmen eller en motsvarande sådan ute i Nacka. Så är inte fallet: genom ett smartare val kan man spara pengar. Något som definitivt är värt att veta då det handlar om olika typer av reparationer.

En bilreparation på Kungsholmen kan kosta ungefär femtusen kronor. Lämnar du bilen till en annan verkstad på Kungsholmen så kan motsvarande reparation kosta 3000 kronor. Detta medan en tredje bilverkstad kan erbjuda reparationen för en kostnad om 8000 kronor.

Vår poäng är att det finns väldigt stora skillnader i pris för en bilreparation på Kungsholmen och att det är något som kunder alltid bör kolla upp. Inom sjukvården talar man ofta om en second opinion. Man har som patient rätt att besöka en annan läkare för ett utlåtande innan man bestämmer sig. Samma tankegång bör man ha vad gäller en bilverkstad. Det vill säga: ska du genomföra en bilservice eller en bilreparation så bör du försöka besöka fler än en bilverkstad för ett A) ett utlåtande och B) ett prisförslag. Utlåtande? Ja, tyvärr.

En bilverkstad kan försöka lura dig

I ett uppmärksammat avnitt av Kalla Fakta så sattes allt på sin spets. Branschen togs med byxorna nere och farhågorna som många haft besannades. Det som skedde var att programledaren lämnade in en nyservad och nybesiktad bil till olika verkstäder. De flesta av dessa gav sedan omdömen om bilen som samtliga pekade på olika åtgärder som var tvungna att utföras - till varierande kostnader. De lurades således och skodde sig på godtrogna kunder. Det här bör man ha i åtanke även idag.

Rådet är att man, utöver att undersöka marknaden, även söker sig till större kedjor - Mekonomen, Autoexperten etc - och att man kolla omdömen på nätet. Man kan även söka efter stämpeln Godkänd Bilverkstad då denna finns för att säkerställa kvalitet. Att bara välja en bilverkstad på Kungsholmen på måfå och som en följd av slumpens skördar kan kosta extremt mycket pengar i onödan.

5 Sep 2022