Dags att byta till vinterdäck!

Till mångas förtret måste man numera använda sig av dubbdäck. Det blev påbjudet från och med slutet av 2009. Det  innebär att under perioden 1 oktober till den 15 april bör man köra sin bil med dubbdäck. Man får ha dubbdäck tidigare, så snart som vädret så tillåter. Bor man till exempel i Lappland, Norrbotten eller i Jämtland, Västerbotten eller i någon av de mer nordliga delarna av Sverige kan man behöva köra med dubbdäck så att man inte kör i diket.

Det som lagen säger är att efter den 1 oktober ska alla bilar köras med dubbdäck, oavsett väder, då det är svårt att förutsäga vädret. Det kan vara soligt den ena dagen och gatorna kan vara torra, men nästa dag är de hal igen. Och eftersom vädret är så svårt att förutsäga inte ens meteorologerna klarar av det alltid, så är det därför tvunget enligt lag att ha dubbdäck på sin bil.

Då du behöver en bilmekaniker som byter däck

Det är inte alltid alla som kan byta däck på sin egen bil. Det är inte alltid som man har egen domkraft, armkraft eller övriga redskap som man kan behöva för att få loss de gamla däcken och byta till nya sådana. Då kan man behöva anlita en bilverkstad som kan göra det åt en. Här kan du läsa mer om en bilmekaniker och bilservice på: Läs mer på: https://www.mjsbilservice.se/Dackservice-Halmstad. Man kan även behöva ett däckhotell, om man inte själv har det utrymme som kan behövas för att förvara däcken. Ser man till att den bilmekaniker har möjlighet till att förvara däcken på bilverkstaden, har man löst problemet att förvara däcken.

En bil behöver regelbundet underhåll

En bil behöver få en service med jämna mellanrum. En bil måste underhållas, se över byte av olja, smörja motorn, fylla på kylvätska, vätska till fönstertvätten, byta fönsterskraporna och fylla på luft i däcken. En bil blir snabbt sliten. Det beror förstås på hur du kör bilen, kör man lugnt och försiktigt, sparar man på bilen, men kör man våldsamt och ryckigt då sliter man mycket på bilen. Bromsar man och gasar hårt och svänger bilen på ett våldsamt och hänsynslöst sätt, då sliter man väldigt mycket på den stackars bilen. Den som är lugn till sinnes, kör även bilen på ett lugnt sätt. Har man svårt att behålla lugnet, kan man sätta på klassisk musik i bilen. Den klassiska musiken lugnar ner en och då kör man även lugnt bilen.

12 Oct 2019