Det bästa bilköpet

Vad ska man tänka på när man köper en bil och vilken bil kan passa bäst? Vilka skillnader är det mellan att köpa en bil privat och hos en bilhandlare? Här kommer tips för när man ska köpa en bil.

Att köpa en bil är alltid lite av ett lotteri, men det finns sätt att köpa en bil så säkert och tryggt som möjligt. Skillnaden mellan bilköpare är att det finns de som är kunniga och kan göra vissa reparationer själva, och de som i stort sett bara kan tanka och köra en bil. Hur man köper bil, och vilken bil man köper, beror först och främst på vilken av dessa bilägare som man är. Om man är duktig på att fixa med bilar själv så finns det pengar att spara genom att köpa en lite billigare bil som behöver vissa reparationer. Men är man däremot en bilköpare som inte kan så mycket om bilar så kan det vara värt de extra slantarna att köpa en bil som enligt alla papper, och säljaren, är hel och fullt fungerande.

Nöjd ny ägare

Om man är osäker på bilar så är det allra bästa att köpa en ny bil av en bilhandlare. Då har man alla typer av garantier för att bilen fungerar, och gör den inte det så träder nybilsgaranti och försäkringar in. Tyvärr är det få som har råd att köpa en ny bil och därför är det begagnatmarknaden som man får titta på. Även där finns det regler och lagar för vad som sker om man köper en bil av en bilhandlare som snabbt visar sig ha fel som inte meddelats. Däremot gäller inga av dessa regler om man köper en bil privat, så där bör man vara extra försiktig.

Vilken bil som kan passa

Det är lätt att falla för en snygg bil i favoritfärgen, men det viktigaste hos en bil är dess funktion. Att man sitter bra, att förvaringen är tillräcklig, att bilen fungerar där man bor gällande exempelvis motorstyrka och fyrhjulsdrift, samt att ekonomin passar för plånboken. Då menas inte enbart bilens pris utan vad bilen kommer kosta i skatt, försäkring, service, underhåll och hur mycket bilen drar i drivmedel. Det kan till och med vara så att en dyrare bil snabbt blir billigare på grund av sina lägre driftkostnader. Och tänk alltid ett par år framöver när det gäller vilka behov som man kommer ha.

1 Jun 2020