Få hjälp med bilförsäljningen

För alla som inte är bilexperter med stor kunskap om bilar, kan kännas svårt att sälja eller köpa begagnad bil. Fallgroparna är många och risken är stor att göra en dålig affär. När det gäller att köpa begagnade bilar måste man vara noggrann så man inte missar något viktigt.

Man måste alltid kolla upp bilens historik. Hur många ägare den haft haft, hur många mil den har gått, vilka reparationer har gjorts med mera. Be att få titta på de senaste besiktningspapperen för att se bilens status. Det finns tjänster på internet där du kan se bilens data och även se om den är avställd.

Undersök bilen noga

När man är intresserad av en bil och har bokat ett möte för att titta närmare och provköra den finns det en del att tänka på. Helhetsintrycket är viktigt. Undersök noga bilens lack och leta efter repor, bucklor och rostangrepp. Titta framför allt runt dörrar och lister där det kan gömma sig rost. Öppna alla dörrar och titta och känn efter med fingrarna. Mindre ytlig början till rost behöver inte vara någon större fara om man lagar det. Men större angrepp av rost är ett varningstecken.  

Det bästa är om man kan hissa upp bilen och titta undertill för att leta efter fel och rost. Be att få titta på motorn och motorutrymmet. Sätt igång motorn och lyssna efter missljud. Ställ många frågor och titta på alla papper som finns på bilen och från reparationer på verkstäder.

Provkör bilen

När det är dags att provköra bilen finns det en del att kontrollera. Hur låter det när man vrider om tändningen? Låter det konstigt eller är det svår att starta? Testa alla växlar och känn om kopplingen fungerar som den ska. Växlarna ska gå i enkelt och inga missljud ska höras. Hur känns bilen när man kör? Den ska gå jämnt och tyst och inte skaka. Känn efter på ratten om den vibrerar. Testa att svänga i låg hastighet och lyssna om det låter konstigt. Det ska inte knäppa när man svänger.

Ta hjälp vid bilaffären

När man är osäker och rädd för att köpa en dålig bil finns det företag som kan hjälpa till. Dessa företag testar begagnade bilar och är tryggt med under hela processen. De erbjuder även garantier, försäkringar och sköter pengatransaktionen som man slipepr oroa sig för det. Det är ett tryggt sätt att göra en privat bilaffär. 

4 Mar 2019