Fördelar med att köpa bil från en bilhandlare

Det finns många olika sätt att köpa bil på. Vad skiljer sig mellan att köpa en bil privat och att köpa en bil av en bilhandlare? Går det att köpa en bil på auktion och vad är det som gäller då?

Precis som när man köper andra saker så kan det vara lättare att köpa en bil av en bilhandlare än exempelvis privat. Säljaren har inga känslomässiga band till bilen och tar inte det som en personlig förolämpning om man hittar något fel eller inte tycker att något på bilen är snyggt. Det kan också vara lättare att pruta eftersom det oftast inte är pengar som bilhandlaren själv lagt ut eller får in i sin privatekonomi. En bilhandlare har ofta flera bilar att välja bland och kan dessutom skicka med något extra eller göra en viss reparation. Och sist men inte minst så finns det alltid en garanti när man köper en bil från en bilhandlare. Om bilen går sönder inom en viss tid eller om skadan är så allvarlig att bilhandlaren efter flera försök inte kan laga skadan, så finns det möjlighet att få pengarna tillbaka eller en annan likvärdig bil i utbyte.

Olika sätt att köpa bil

Om man tänker köpa bil så kan man åka till en bilhandlare, men det finns även andra sätt att köpa en bil på. Auktion eller via kronofogden är ett sätt som många använder för att köpa bilar billigare. Man kan även köpa bil av en privatperson som satt in annons på nätet, i tidningen eller i mataffären. En del sätter helt sonika upp en lapp i vindrutan på sin bil, med hur mycket man vill sälja bilen för. Och det går även att köpa bilar av vänner, släkt och grannar. Så är man på jakt efter att köpa en bil så finns det mängder av sätt att hitta en bil på.

Köpa bil på auktion

Om man väljer att köpa bil på auktion via en auktionsfirma eller kronofogden, så är det ungefär samma regler som gäller som om man köper privat. Det ges exempelvis inte någon garanti på köpet utan det är upp till köparen att själv undersöka bilen för att se om något fel eventuellt kan hittas. Pengarna ska betalas direkt efter auktionen och det är upp till köparen att själv frakta bilen från auktionen, eller från den plats där bilen står vid tillfället för försäljningen.

30 Mar 2020