Gör bilen fin inför våren

Har slasket i storstadens trafik (kanske i Stockholm framförallt) gjort din bil riktigt, riktigt grå och smutsig? Efter att ha kört en vinter i Stockholm eller på glesbygdens lite tuffare terräng kan en lack som en gång var skimrande i sin lack, ha en ful och tråkig hinna på sig. Om så är läget behövs en bilrekond för att få den i sitt goda, forna skick.

Högtryckstvätt krävs

För en god bilrekond, oavsett om bilen har körts i Stockholm eller någon annanstans i landet, krävs en högtryckstvätt. En vanlig slang utan munstycke erbjuder inte den kraft i vattnet som krävs för att få bilen riktigt ren. Om du ska göra en bilrekond på egen hand är en högtryckstvätt ett måste. De kan visserligen vara ganska dyra, men har en lång livslängd och en god andrahandsmarknad. Att undersöka hur det ser ut på olika köp- och säljsajter bör löna sig i de allra flesta fall. Tänk bara på att kontrollera den ordentligt innan inköp.

Polermaskiner

För en riktig bilrekond kan polermaskiner vara ett mycket hjälpsamt redskap. En enkel oscillerande polermaskin med dubbla trissor finns i de allra flesta biltillbehörsbutiker och behöver inte kosta mer än några hundra kronor. Om du gör en bilrekond hos ett proffs kan du dock märka att andra typer av polermaskiner används. Dessa brukar vara roterande och bör inte användas av någon som inte har erfarenhet eller kunskap om dem. Använder man dem på fel sätt finns en överhängande risk att åsamka stora skador på lacken som inte är särskilt billiga att åtgärda.

Tvätta noga

Att tvätta bilen gör en enorm skillnad för hur den upplevs och ser ut. Hur noga man är med arbetet kommer också att göra en väsentlig skillnad för slutresultatet. Det är viktigt att inte slarva med grundarbetet, eftersom att man kommer att få betala för det vid ett senare moment av biltvätten. Något som är särskilt viktigt att inte slarva med vid en bilrekond är till exempel avfettningen. Många som vill få det här avklarat snabbt åker till en biltvätt. Särskilt vanligt är det kanske i storstäder som Stockholm, där man ofta har en alldeles runt hörnet.

Lackskydd

En viktig del i en bilrekond är lackskyddet. Det här görs efter en polering och gör att glansen konserveras samt ytan lättare att rengöra. Gällande vilken produkt som passar bäst för detta ändamål går åsikterna isär. Vissa menar att traditionellt bilvax gör jobbet utmärkt, medan andra använder sig av vad som kallas för polymerlackskydd. Många menar att polymermedelen är bättre, eftersom de håller längst och är tåliga för avfettningar. Ska man göra detta själv bör man ta råd av någon man litar på innan man väljer ett visst medel.

Det finns många företag som utför rekond i Stockholm, så du kan i lugn ro jämföra priser för att hitta det bästa priset för dig och din bil.

 

12 Oct 2017