Hitta begagnade bildelar på bilskroten

Vad händer med alla delar i bilen när den skrotas? Vem tar hand om bilarna och går det att köpa delar från skrotade bilar? Här kommer några tips på hur man kan hitta bildelar på annat sätt.

När en bil inte vill längre så innebär det inte att allt i bilen är dåligt och uttjänt. Det kan till och med vara så att vissa delar är nästan nya eller helt nya. Då bilskroten, eller bildemonteringen som de ofta kallas, köper eller tar emot en bil så övertar de också därmed ägandet av bilen. Delar som anses vara lätta att demontera i relation till vad de kan säljas för, plockas isär och läggs ut till försäljning. Summan ska gärna betala kostnaderna för själva skrotningen av bilen samt vad det kostar i arbetstid att demontera dem och sälja. Men även om dessa delar inte är gratis så är de betydligt billigare än om man köpt dem nya. I och med detta är det på alla sätt en klok idé att köpa delar begagnade på en bilskrot.

Begagnade delar i register

Det finns en stor marknad för begagnade bildelar. Registret över begagnade bildelar från bilskrotar landet runt är tillgängligt för bilmekaniker som kan gå in och leta efter delar att använda. Som bilägare kan man be en bilmekaniker använda en begagnad del istället för en ny vid reparation. Om det går att använda en del så kan mekanikern då leta i det gemensamma register som de har tillgång till. Delarna kan vara bättre begagnade eller till och med nya som endast monterats innan bilen gått sönder eller krockat. Det kan därför vara en mycket god affär att gå den vägen. Leveransen med den begagnade delen kan vara framme på samma tid som om man köpt nytt och även här gäller en garanti för reparationen.

Där bilarna tar vägen

Om man sett amerikanska filmer så har man säkert sett de enorma bilkyrkogårdarna där bilarna lastas på varandra i höga staplar. Sedan får de en efter en åka igenom en press och komma ut som ett paket. På de svenska bilskrotarna ser det lite annorlunda ut, men hela bilen tas om hand och antingen återvinns eller hanteras på ett miljövänligt och säkert sätt. Vissa betalar så mycket som några tusen för bilen men i andra fall så kan man få betala för att få bilen skrotad. Det beror på vilken kommun bilskroten ligger i och hur mycket av bilen som går att sälja som begagnade delar.

26 May 2020