Hur fungerar en intensivkurs?

En intensivkurs är ett snabbt sätt att ta körkort och går till på det sättet att man först besöker de trafikskola som man anmält sig till och därefter får köra en bil tillsammans med en utbildad trafiklärare. Denna körning – om kanske femton- tjugo minuter – kommer därefter att ligga till grund för hur lång intensivkurs som kommer att krävas.

Har man kört mycket bil innan så kanske det räcker med en- eller två veckor medan den som helt saknar körvana nog får räkna med att tiden blir minst tre veckor. Under dessa tre veckor kommer man dock att få valuta för sina pengar. Man kommer att kanske två gånger dagligen genomföra 45 minuters lektioner där man snabbt lär sig alla trafikregler, hur bilen fungerar och hur man kör denna på bästa sätt.

Stegvis – i takt med att skickligheten hos eleven höjs – så lär man sig köra i rondell, man får lära sig att backa runt hörn och man får lära sig att köra på både motor- och landsväg samt i stadstrafik. Mellan dessa lektioner så får man studera teori och lära sig om skyltar, vikter, regler och andra saker som kan komma på det teoriprov som bokats in under den period då denna intensivkurs. Mot slutet av en intensivkurs så ligger själva körprovet inbokat och de allra flesta brukar klara av detta – alltså även de personer som tre veckor tidigare aldrig hade suttit bakom en ratt.

Hur mycket kostar en intensivkurs?

Priset för en intensivkurs varierar och utgår helt från vilka förkunskaper man har, vilken trafikskola man väljer samt i vilken stad den äger rum. En intensivkurs i Stockholm till exempel kan kosta mer än vad en intensivkurs i en mindre stad gör; men om man bor i Stockholm så slipper man också betala för boende – något som man kan tvingas till om man som stockholmare exempelvis väljer att genomföra sin intensivkurs i Mora.

Dessutom så tyder väldigt mycket på att en intensivkurs i Stockholm ger bättre förare – något som beror på att trafiksituationen där är intensivare och medför att eleven upplever fler moment. En elev i Mora får – helt enkelt – inte köra på samma sätt som en elev i Stockholm får.

Är det svårare att ta körkort i Stockholm?

På grund av den intensiva trafiken i Stockholm så är det svårare att köra upp; något som avskräcker väldigt många. Det man ska tänka på gällande detta är att man genom att påbörja en intensivkurs i Stockholm är beredd på denna trafik och kan bemästra den på ett helt annat sätt. Har man kört två gånger dagligen i tre veckor så blir man – helt enkelt – van vid hur trafiksituationen är och man blir en skicklig förare.

Tar man körkort på det traditionella sättet, då riskerar man däremot att – i och med att det är långt mellan körningarna – att tappa den puls som trafiken i Stockholm kräver. Något som kan spela en avgörande – negativ – roll då man väl kör upp.

 

29 Sep 2017