Hur man tar körkort

En trafikskola kan vara något spännande och lite nervöst men om man vill ta körkort så är det oftast dit man måste gå. Men hur går det till på en trafikskola och vilka körkort finns det att ta?

För att ta körkort behöver man kunna teori och praktik för hur man kör ett fordon och dessutom samtidigt följer alla trafikregler som finns. Det kan låta ganska lätt men att bara lära sig hur ett nytt fordon fungerar och sedan dessutom kunna vara observant på annan trafik och trafikregler kan ta lång tid innan man får in ett bra flöde i. På en trafikskola får man all hjälp som man behöver genom såväl teoretiska som praktiska lektioner men många tar även chansen att få in en vana inom körningen genom att köra även på fritiden med släkt eller vänner. Det bästa anses ofta vara att ta lektioner på trafikskolan och däremellan öva på det man lärt sig genom att köra med någon man känner. Viktigt är bara att den man kör med gått en handledarutbildning som godkänner att man har tillräcklig kunskap för att kunna vara handledare åt den som ska ta körkort.

Teori och praktik

Om man vill så kan man köra alla lektioner med en privat handledare, som exempelvis sina föräldrar eller någon äldre vän. Man kan använda sig av trafikskolans alla resurser eller så kan man göra ett mellanting. Men det finns vissa moment som man inte kan hoppa över och det är riskettan och risktvåan, eller riskutbildningar som de också kallas. Den ena innebär att man får prova på halkkörning på en speciellt utformad bana under säkra former och den andra innebär ett teoretiskt moment där man får lära sig om påverkan av alkohol, droger och trötthet i trafiken.

Flera olika körkort

Ett par generationer tillbaka fanns det inte så många körkort och flera var sammanslagna. Men idag måste man ta separata körkort för den fordonstypen som man vill köra. Det finns körkort för moped, motorcykel, personbil, personbil med släp, tung lastbil, tung lastbil med släp, buss och buss med tungt släp. Inom samtliga fordonstyper gäller det att klara både en uppkörning och ett teoriprov för att man ska få sitt körkort och skulle man inte klara något av dem vid första tillfället så kan man boka om en ny tid och försöka igen tills man klarar det och kan köra helt själv. Vi tipsar att läsa mer om denna trafikskola: https://www.trafikskolavästerås.se

6 Aug 2020