I gokart behöver du inte vara rädd om lacken

Har du provat på gokart? Det finns många anläggningar som erbjuder gokart i Stockholm. Det är förvånansvärt roligt, även för den som är van att köra snabba, snygga bilar på riktiga vägar. Gokart har ett lekfullt moment i sig, och det tar inte många varv på gokartbanan med kompisarna innan det lustiga påhittet förvandlats till en nervkittlande batalj om vem som är den våghalsigaste och skickligaste racerföraren. När man kör gokart blir man påmind om hur spännande bilkörning kunde kännas när man precis lärt sig köra, upplevelsen av hisnande fart och den där känslan av att allt är möjligt.

En gokart har en motor på runt 10 hästkrafter, och brukar ha en toppfart på 70-80 km/h, vilket känns riktigt snabbt när man sitter i ett enkelt konstruerat fordon bara några decimeter ovanför asfalten. Med en gokart gäller det att inte gasa för hårt i kurvorna, men i gengäld kan man om man planerat sin kurvtagning rätt komma farande som ett spjut och passera sina kompisar eller kollegor på den efterföljande raksträckan.

Gokart är ett säkert nöje

När man kör gokart på en officiell bana brukar man för priset få en kvalomgång och en finalomgång. Dessutom får man innan tävlingen bekanta sig med karten och banan, vilket ger en tid att studera kurvor och lära sig var man får bäst fart. Att köra en gokart är inte riktigt som att köra en vanlig bil, vilket man snart blir varse. Det är ryckigare och det känns mer när man accelererar och kör i kurvor.

När man kör gokart får man låna hjälm och skyddskläder, och man sitter fastspänd med fyrpunktsbälte. Men riskerna med gokart är ändå relativt små; banorna är omgärdade av bildäck som skyddar om man skulle åka av banan, och det är inte tillåtet att preja eller köra in i varandra. Det handlar om vem som kör snabbast och med bäst teknik, inte om vem som kan flest fula trick.

Prova gokart i Stockholm

Alla kan köra gokart, barn som vuxna, unga som gamla, tjejer som killar. Det enda kravet är att man är över 150 centimeter och nykter. En gokart är lätt att lära sig manövrera, men att lära sig köra riktigt bra tar tid, vilket gör körningen till en spännande utmaning. Många anläggningar erbjuder också kartar med två säten som gör att även funktionshindrade eller barn som inte vågar köra själva kan åka med.

Nästa gång du fyller år eller ska hitta på något kul med kollegorna på jobbet, boka tid på en gokartbana i Stockholm och börja kvällen med att köra några race. En rolig och fartfylld start på en lyckad kväll. I Stockholm finns flera gokartbanor inom rimligt avstånd från stan, så man hinner definitivt både köra gokart och gå på krogen efteråt.

Läs mer på http://stockholmpaintball.se/

12 Aug 2019