Keramisk lackförsegling – Dyrt men bäst

Det finns flera olika sätt att använda sig av för att skydda lacken på bilen. De enklare och billigare metoderna handlar om att exempelvis vaxa bilen i samband med att den tvättas. Med manuell vaxning skapas ett skydd mot smuts och fukt så att bilen håller sig snygg längre än om enbart tvätt sker. Samtidigt tappas detta skydd relativt snabbt. Ser man enbart på resultatet är keramiskt lackskydd det allra bästa skyddet som går att få. Däremot kostar denna behandling även mest.

Ett komplett skydd

Keramiskt lackskydd skapar ett heltäckande skydd för lacken. Detta både mot smuts, UV-strålning, insektsmärken och oxidering. Tack vare skyddet skapas även en glans i lacken som om bilen vore nyvaxad.

Just UV-skyddet är något som många inte tänker på när lacken ska skyddas. Men beroende på färg på bilen är detta väldigt avgörande. Exempelvis röda bilar har större behov av UV-skydd än vita. Detta eftersom färgen lättare bleknar av solens UV-strålar.

Produkter eller via företag

Det finns ett flertal E-butiker som säljer produkter som används vid keramisk lackförsegling. Priset på dessa är på ca 500 – 1000 kr. I jämförelse mot vax är det alltså en dyrare process. Men framförallt tar det längre tid att applicera denna försegling än det tar att vaxa.

Just tiden det tar att använda dessa produkter är orsaken till att det kostar relativt mycket att få denna behandling av sin bil hos företag som arbetar inom branschen. Däremot är en allmän rekommendation att anlita proffs. Om en vaxning av en bil inte blir perfekt går det alltid att efterbehandla eller genomföra en bättre vaxning kommande tillfälle. Med lackförsegling är det betydligt viktigare att hela processen blir bra från början.

Olika lager och efterkontroll

Efter att tvätt och polering skett av lacken appliceras keramisk lackförsegling. Här finns möjlighet att lägga ett eller flera lager av detta skydd. Exakt vilken lösning som är bäst brukar företag kunna avgöra beroende på lackens kvalité och behov av skydd.

Mycket ofta ingår en garanti när keramisk lackförsegling beställs hos företag. Men de är då noga med att lacken bör kontrolleras med regelbundenhet. Ett av de större företagen i Sverige skriver exempelvis på sin hemsida att efterkontroll bör ske en gång per år eller om bilen har rullat 5000 mil.

Går enbart att få bort mekaniskt

En fördel med keramisk lackförsegling är att förseglingen inte går att få bort med rengöringsmedel eller liknande. Det går därmed att tvätta bilen som vanligt utan att oroa sig för att skyddet skulle minska. Vanligtvis behövs inte ens avfettningsmedel då skyddet skapar en så slät yta att smuts fastnar i betydligt mindre grad. Behöver skyddet tas bort måste detta alltså ske mekaniskt.

21 Nov 2017