Lack som används för billackering

Det är stor skillnad på olika lacker som används för att lackera bilar. Här presenteras lack som används för billackering.

Klarlack

Klarlack används som ett extralager ovanpå en färglack. Färgerna är generellt matta och genom att lägga på en klarlack skapas både en glansigare yta samt ett extra skydd för lacken. Klarlack kan även användas för att lägga ett lackskydd på en dekal på fordonet. 

Ytfärg

Ytfärg är den färg som läggs på efter en grundlig rengöring av lacken. Det är vanligt med akrylfärg och metallfärg men det finns även ett par andra alternativ. För att applicera ytfärgen används airbrush. Genom att lägga tunna lager på varandra blir det lättare att få en jämn och fin yta. 

Motivlack

Motivlack är en lackering som sker för att skapa ett snyggt motiv på en metallyta. Det ses exempelvis på lastbilar och äldre amerikanska bilar. Med ett motiv skapas ett helt unikt uttryck – man personifierar fordonet. Lackering sker oftast med airbrush som man skapar flera tunna lager färg efter varandra. Färg som är snabbtorkande. I flera länder finns tävlingar i motivlackering. 

Flakelack

Flakelack är lackering som sker med en färg som har extremt små metallflingor. När denna lackering appliceras kommer lacken ge ett metalliskt skimmer. Det finns färdiga lackeringsfärger som är flakelack men även pulver som kan användas tillsammans med klarlack. 

Pearl

Pearllack skapar en liknande effekt som metalliclack men inte lika skarp. När lacken blir belyst ser det ut som att den ändrar färg beroende på belysning. 

Hammarlack

Hammarlackens unika egenskap är att den tydligt minimerar rostbildning genom att hålla borta smuts och vatten. Dessutom skapas en hållbar och slagtålig yta. Hammarlacken finns i flera olika färger och nyanser. 

Plastlacksfärg

Plastlacksfärger används för att lägga på ett skyddande lager lack på detaljer av hårdplast, polycarbonat samt polyester. Lacken kan exempelvis användas på ytterspeglar, stötfångare och andra större plastdetaljer på utsidan av bilen. 

Få hjälp eller göra arbetet själv?

Lika viktigt som det är att välja rätt lack är det att genomföra grundarbetet och applicera lacken korrekt. Har du inte erfarenhet av detta arbete bör du enbart utföra det om du inte kräver 100 % perfekt resultat. Det tar ett tag innan man lär sig hantverket. 

Äger du en ny bil rekommenderas att bilen lämnas in till ett bilvårdsföretag för denna service. De har den erfarenhet och kompetens som krävs för att ett bra resultat ska kunna levereras.

Läs mer om billackering här: https://www.billackeringeskilstuna.se/

2 Jan 2020