Lättare att ta automat körkort

Drömmen om ett körkort finns nog hos de flesta. Det handlar om en frihetskänsla och en känsla av att bli vuxen. Det är helt enkelt en speciell dag då man får den rosa lappen i sin hand, får sätta sig bakom ratten och köra iväg ensam i en bil. Plötsligt ligger världen öppen, man kan åka vart man vill och när man vill. 

Men, för många stannar drömmen om ett körkort vid just en dröm. Det många glömmer är att det är svårt att köra bil. Man ska dels ha koll på farten, dels på vägen, dels på instrumentbrädan, dels på vilken växel man ska köra på och dels också alla andra trafikanter och fotgängare. Allt detta skapar en stress som man inte klarar av och så ger man upp tanken på att någonsin få köra en bil på egen hand. 

“ Att ta automat körkort är lättare då bilen blir enklare att framföra. Men, man får samma kunskaper och blir en lika säker bilförare som om man tar körkort för en manuellt växlad bil “ 

Det man ska veta här är att det finns enklare sätt att ta körkort automat. Alla tänker per automatik att en bil ska köras manuellt och att man således måste lära sig att växla, starta i backe och hitta dragläget - samtliga detaljer i bilkörning som är lite kluriga. Men, det går även att ta automat körkort och det är betydligt mycket lättare. Det följer förvisso samma plan - du måste klara teorin och du måste klara riskettan och uppkörning: skillnaden är att en automatväxlad bl är betydlig enklare att köra. 

Sitter du bakom ratten på en sådan så behöver du bara hålla koll på hastigheten, vägen samt bromspedalen - allt annat sköter bilen per automatik. Den växlar ner då du sänker farten, den växlar upp då du gasar och för att starta i backe krävs inget dragläge. 

Att ta automat körkort är vanligare idag  

Är det då att anse som ett nederlag att ta automat körkort? Definitivt inte. De flesta biltillverkare idag har automat som standard och det är inga problem att hitta sådana; priserna är inte så mycket högre heller. Dessutom så är det bekvämt att köra en automatväxlad bil och i synnerhet i större städer - med hård trafik - så kan man köra med ett betydligt större lugn. 

“ Den enda egentliga nackdelen är att man inte får kör en manuellt växlad bil. Tar du körkort för en manuellt växlad bil finns inga begränsningar - då kan du även köra en automatväxlad modell “ 

Att ta automat körkort går dessutom fortare, något som minskar de enorma köer som finns och här kan man se en markant ökning: var tionde uppkörning idag sker med automatväxlad bil. 

Nackdelen - egentligen den enda - är att om du tar automat körkort så är du bunden till denna typ av bil. Du får inte låna en manuellt växlad bil och köra den. Har du ett körkort för en manuellt växlad bil så kan du köra en automatväxlad utan några som helst hinder. 

6 Jan 2018