När dieselmotorn behöver en genomgång

Det är mycket viktigt med service och kontinuerliga kontroller av alla motorer, oavsett det rör sig om bensin- eller dieseldrivna. Det förlänger livslängden och gör att motorn får ut maximal effekt. En dåligt servad motor kan få driftstopp som kan kosta mycket pengar att reparera. I vissa fall går inte motorn att rädda. 

Dieselmotorer

Inom industrin eller för marin användning, till exempel båtar och färjor är det vanligt med dieselmotorer. Dessa utsätts dagligen för hård påfrestning och det krävs återkommande service och renoveringar för att motorerna ska fungera optimalt och för att slippa driftstopp och andra problem. Det är lätt att tänka sig vad som händer vid driftstopp när det gäller stora färjor eller entreprenadmaskiner på byggen. 

Det finns också dieselmotorer i anläggningsmaskiner, elverk, reservkraft, generatorer, och borriggar med mera.  

Motorrenovering

Större motorer renoveras ofta på plats, medan mindre kan forslas till en verkstad. Renoveringsprocessen är likadan oavsett storlek på motorn. Det börjar knappast nämnas att en lekman inte ska ge sig på en omfattande motorrenovering. Det måste skötas av en professionell mekaniker.

En motorrenovering är uppdelad i olika steg.

Demontering - När man ska serva en motor måste den alltid inledningsvis demonteras enligt konstens alla regler. För det är en konst. En motor har oerhört många delar som måste plockas isär och märkas och sorteras för att det ska gå att sätta ihop den igen. detta kan ske både på plats eller på verkstad. Det är väldigt roligt och imponerande att se en erfaren mekaniker i arbete.  

Analys - När motorn är i delar gör mekanikern en grundlig analys av motorn alla dess delar. Efter detta bestäms vilka åtgärder som ska göras för bästa resultat. Ibland räcker det att laga slitna delar och ibland krävs det att man byter ut mot nya fräscha delar. På äldre motorer kan det vara svårt att få ta på reservdelar. Då behöver mekanikern tillverka ny delar. Kunden informeras om åtgärdsplanen och får ta del av ett offerförslag.

Renovering - En grundlig renovering kommer att förlänga livslängden och förbättre prestandan avsevärt. Risken för framtida driftstopp minskas. Efter färdig renovering monteras motorn noggrant innan man testkör motorn under ett tag för att säkerställa att allt står rätt till. 

Montering och installation - När motorn är ranoverad återstår det att sätta tillbaka motorn på plats. Det är viktigt med en fullständig installation för för att allt ska bli i toppskick. Inget får lämnas åt slumpen. En korrekt renoverad motor är fullt jämförbar med en ny. 

23 Jun 2019