När du letar efter en transportbil

Om man är i behov av en större bil att frakta saker i är en transportbil ett säkert kort. Dessa blandingar mellan personbil och lätt lastbil kallas också för van eller skåpbil. Framför allt mindre företag och hantverkare har ett stort behov av en lite större bil som har ett stort lastutrymme.

Det finns många biltillverkare som säljer både vanliga bilar och transportbilar. Dessa smarta små lastbilar har många användningsområden både för privatpersoner och företag.

Men för små företag kan det vara svårt att få loss pengar till en eller flera nya transportbilar. En lösning kan då vara att köpa en lätt begagnad för betydligt mindre pengar, men ändå få mycket bil för pengarna. 

Vad är dina behov?

Beroende på hur mycket du behöver köra, hur mycket lastutrymme du behöver, kommer du att vara på byggarbetspaltser och så vidare. Det vanligaste är att lastutrymmet är det viktigaste, vissa behöver köra mycket material och verktyg och då krävs en bil med ett stort lastutrymme. Hur kommer körningen att se ut?

Om det är mest stadstrafik med korta sträckor eller om det är långa sträckor. Eftersom bensinen är så dyr kan man anpassa storleken på motor efter det. Kör man långa sträckar dagligen kanske diesel eller en elhybrid passar bättre. Är man i byggbranschen behöver man en kraftigare transportbil för att ta sig fram på i tuffare terräng.

Priser

Det skiljer sig en del i pris på olika transportbilar. Vissa bilmärken är dyrare än andra och kvalité kostar naturligtvis. Men det som inverkar på priset är såklart storleken och hur kraftig motorn är. Det finns också många finesser som kan vara skönt att ha, men då blir det såklart dyrare. Med en kraftigare motor blir det såklart en dyrare drifts- och reparationskostndader. En större och kraftigare bil kostar mer att försäkra. En transportbil utsetts för en del slitage och behöver en bra försäkring.

En ny transportbil kostar mellan 150 000 - 500 000 kr. Men det finns andra alternativ som leasing och att köpa en begagnad transportbil.

Leasing

När man leasar en transportbil blir det ingen engångskostnad utan man betalar bara månadsvis. Då ingår också service och försäkring. Det är tryggt att leasa på många sätt, men leasar man under lång tid kan det ändå vara bättre att köpa. 

Om man har en begagnad transportbil kan man byta ut den innan den blir för gammal och tappa värde. En äldre bil kräver såklart också mer reparationer.

1 Sep 2019