Så blir köpet av den begagnade bilen en bra affär

Funderar ni på att köpa bil men är osäkra på om ni har råd? I så fall kanske ni ska satsa på en begagnad bil. Marknaden för dessa är både bra och stor men det finns några viktiga saker att tänka på.

Självklart är det svårare att köpa begagnat än nytt av just den anledningen att bilen är begagnad. Det kan upplevas som lite läskigt att köpa en begagnad bil och ofta är man rädd för att bli lurad. Det kan man så klart bli om man inte ser upp - därför ska man försöka ta reda på bilens historia och hur sliten den kan tänkas vara, och man måste våga förhandla om priset. Detta gör man bäst om man är påläst om bilmodeller och vanliga fel som de kan ha samt vet något om prisläget. Läs på om de bilmodeller som ni är intresserade av och välj dessa utefter era personliga behov. Ska ni ha bilen för stadskörning till och från jobbet eller när ni ska ut och campa på helgerna?

Läs på om olika bilar och årsmodeller

Ta hjälp av bilannonser i tidningar och på nätet för att ha koll på utbudet och skaffa er en överblick över prisläget. På internet finns det många bra sidor där man kan läsa om bilar man bör se upp för och annat bra att tänka på. Att även kolla statistik över vanliga fel på bilar som gått igenom Bilprovningen kan vara bra. Innan man slår till och köper en begagnad bil måste man provköra den. Tänk på saker som ljudnivå och var uppmärksam på konstiga ljud. Ha därför inte radio eller stereo på utan lyssna ordentligt på motor, fjädring och växellåda. Funder även på praktiska saker som lastutrymme och om bilen är bekväm att köra.

Undersök bilen noga innan ni slår till

Man kan köpa begagnad bil både från privatperson och bilhandlare. Köper man av en bilhandlare brukar någon slags garanti ingå vilket kan kännas tryggare, men det blir ofta lite dyrare. Fördelen med att handla av en privatperson är att det blir lättare att utreda bilens historia och hur den körts. Innan man köper en begagnad bil ska man också undersöka den ordentligt. Kan man inget om bilar eller känner någon som kan hjälpa till med undersökningen är det bäst att låta en oberoende verkstad undersöka den. Både Bilprovningen och Motormännen kan undersöka bilar mot en avgift.

23 Jul 2020