Så förbereder du dig inför teoriprovet

Vissa anser att teoriprovet är svårare än uppkörningen – de flesta tycker nog dock tvärtom. Under teoriprovet testas dina kunskaper om bland annat trafikregler, skyltar och säkerhet. Under uppkörningen är det istället de praktiska färdigheterna som ska testas. För att få sitt körkort i handen krävs det dock att båda delarna klaras av.

Vilka frågor kommer?

Frågorna som kommer på provet handlar mer specifikt om bland annat fordonskännedom, miljö, trafiksäkerhet och personliga förutsättningar. Enligt Transportstyrelsen själva ser fördelningen ut som följande:

Av 65 frågor är:

  • 7 om Fordonskännedom och manövrering
  • 5 om miljö
  • 16 om trafiksäkerhet
  • 32 om trafikregler
  • 5 om personliga förutsättningar

Lägg upp en studieplan

Det finns mycket att göra när det kommer till att förbereda sig inför teoriprovet, som om du klarar det, så småningom ska leda till ditt körkort. Det är naturligt att vara nervös både under förberedelserna och själva provet. Något som är bra att göra innan du påbörjar själva pluggandet, är att lägga upp en studieplan. Formulera på papper hur du kommer att plugga, vilken litteratur du kommer att använda och hur mycket tid du planerar att lägga ner. Det här hjälper inte bara med ett teoriprov innan ett körkort, utan i princip för vilket prov som helst.

Vilket sätt är bäst att plugga på?

Många använder sig idag av körkortsfrågor på nätet, vilket kommer med en rad olika fördelar. Bland annat ger det viss provvana, då du svarar på samma sätt som du kommer att göra under själva provdagen. En annan fördel är att du får se statistik över dina prestationer, och vet på det sättet vad du behöver plugga mer på, och vad du kanske inte behöver lägga ner så mycket energi på. Att komplettera dessa tester med en klassisk teoribok kan vara bra – men de flesta tycker körkortsfrågor både är effektivare och roligare.

Var ligger lokalen där provet ska skrivas?

På trafikverkets hemsida kan du enkelt gå in och leta upp kontoret närmast dig. Om du till exempel vill göra provet i Kristianstad, klickar du helt enkelt in på ”Skåne län” och ”Kristianstad” strax därefter. Då kommer du till en sida med adressuppgifter och öppettider. I det här exemplet ser vi att adressen till kontoret är ”Björkhemsvägen 17, 291 54 Kristianstad”

Att på förhand ta reda på exakt var det ligger, kan göra att du känner dig mindre stressad på själva provdagen. Just Kristianstad är en lite mindre stad, där du sannolikt redan har koll på var det mesta ligger, men ska du göra förarprovet i en större stad kan det vara bra att på förhand förvissa dig om adressen. Skriv även ner telefonnumret så att du kan ringa kontoret om du har några frågor.

Strax innan provet

När du anländer till kontoret där provet ska göras ska du först bli fotograferad. Flera bilder kommer att tas, varefter du själv har möjlighet att välja den du tycker blev bäst. Det är viktigt att vara framme i god tid – det kan bli viss köbildning vid fotoautomaten. Därefter kommer du att få göra en signatur, innan en anställd visar dig hur fotografiet och signaturen blev. Blir du inte nöjd med din signatur, har du möjlighet att skriva om den några gånger.

Lycka till med ditt teoriprov och körkort!

14 Aug 2017