Så fungerar motoroptimering – (utan svåra begrepp)

Kortfattat är motoroptimering att ett företag optimerar inställningarna på motorn för att möta behovet som bilägaren har. Idag har samtliga bilar av exakt samma modell precis samma delar och inställningar. Men hos de som köper dessa modeller är ju behoven och önskemålen olika gällande vad man vill ha ut av sin bil. Man kan därmed säga att en motoroptimering gör motorn mer ”personlig”

Boka optimering

Du som är intresserad av motoroptimering bör i första hand besöka flera hemsidor till företag som erbjuder detta. Det går nämligen att genomföra motoroptimering på flera olika sätt vilket självklart ger helt olika resultat. Genom att göra sig en bild av de olika vägarna är det lättare att värdera olika insatser och dess pris. Boka sedan tid hos ett av de företag som känns seriösa och gärna har lång erfarenhet av området.

Inför optimering

När bilen rullar in hos en optimerare är det första som sker att en expert gör en så kallad behovsanalys. Det innebär att personen går igenom förutsättningarna och undersöker vad som kan göras på den gällande motorn. Det är inte sällan som bilägaren har för höga förhoppningar då man har hört andra som fått extrema förbättringar. Självklart går det att göra stora ändringar men allt beror på vilket ”grundmaterial” som experterna har att arbeta med – och hur mycket man är villig att betala.

Här ingår även en provkörning så att du tydligt kan beskriva för optimerarna vad som önskas ändras, förbättras osv.

Mjukvara byggs upp

När behoven och förutsättningarna är klara kan optimerarna börja programmera en mjukvara som ska användas. Mjukvaran blir därmed helt skräddarsydd efter behoven. Det finns även motoroptimering som sker mer automatiskt men med dagens digitala bilar är det en uppdatering av mjukvaran som skapar bäst och mest långsiktigt resultat. Eftersom arbetet med att skapa och implementera mjukvara tar 5-15 timmar får man återkomma och hämta bilen kommande dag.

Kör – och njut

Det sista som sker innan premiärturen kan ske är att du som kund får en mapp med tillhörande dokument. I dokumenten framgår det exakt vad som modifierats samt tips på vad man bör tänka på när man kör en motoroptimerad bil. Genom att följa råden gällande underhåll kommer motorn hålla längre vilket även det är en slags ”optimering”.

Nu kan så premiärturen ske – ut och njuta av nya krafter!

Garanti

Många företag som erbjuder motoroptimering har en garanti. Däremot kan denna garanti variera mycket. Som kund bör man vara väl insatt i detta innan man väljer företag. En av de allra vanligaste frågorna är nämligen ”vad händer med motorgarantin om optimering sker?”. Motorgaranti följer alltid med i nya bilar och gäller ett visst antal år eller upp till att man kört ett visst antal tusen mil.

De bättre garantierna hos motoroptimerarna täcker upp om motorgarantin inte skulle gälla. Andra ger enbart garanti på utfört arbete vilket är en betydlig skillnad.

4 Dec 2017