Så gör du ett lyckat bilköp

När det är dags att köpa bil finns det en del att tänka på. Så hur lyckas man med bilköpet? Ska man välja bilhandlare eller privat? Det finns en del fallgropar och tips på hur man undviker misstag.

Köpa bil är en för många en stor affär och utbudet är stort. Det gäller för nya bilar såväl som begagnade. Det är också skillnad på om man tänker köpa bilen av en privatperson eller om man väljer att gå via en bilhandlare. Det finns många fördelar med att köpa via en bilhandlare men det går att göra en bra affär även via en privatperson. Förberedelser inför bilköpet är alltid viktigt och impulsköp är i regel ingen bra idé.

Vad ska man tänka på när man ska köpa bil?

Det bästa är att sondera terrängen och fundera på vilka krav man har på bilen. Är man osäker på vilket märke eller modeller som passar så bör man höra med andra som har ungefär samma behov. Då får man en fingervisning om vad man kan vänta sig av en liknande bil. Det är också bra att gå runt hos bilhandlare och på så sätt få se modellerna och bilmärkena på nära håll. Provkör också några olika bilar, då känner man direkt om bilen är något som passar en. Tänk på miltalet om du ska köpa en begagnad och så att serviceboken är korrekt ifylld. Ju högre miltal ju mer slitage och har inte servicen sköts kan det uppstå problem.

Hur lyckas man med själva köpet?

Internet är ett perfekt verktyg, när du väl hittat en bil som du uppskattar kan du söka på internet så får du en bild över vad som är realistiskt. Har du kommit så långt att du börjat diskutera priset så går det alltid att fråga om det går att få med ett par vinter-eller sommardäck. Det går alltid att försöka pruta på priset, framför allt om det rör sig om en begagnad bil. Köper du via en privatperson ska du vara noga med att allt i kontraktet stämmer och priset är specificerat. Köpebrevet är viktigt och kontrollera så verkligen bilen står på personen du köper av. En viktig detalj är att man inte har ångerrätt när man köper av en privatperson om det inte står uttryckligen i köpeavtalet. Många gånger lönar det sig att vända sig till en bilhandlare även när man köper begagnade bilar då man har en helt annan garanti.

5 Mar 2020