Så håller lacken längre på bilen

Oavsett hur snygg bil man har så är den ingenting om inte lacken är intakt. En snygg bil är en ren bil, utan smuts eller repor. Genom att tänka på vissa saker så kan man bibehålla sin lack intakt.

Lacken på en bil är lite som det yttre på en människa. Det gör inte bilen nödvändigtvis snabbare, mera kraftfull eller smidigare. Men det gör den däremot mer tilltalande. Lacken är ingenting utan insidan. Men den är, oavsett om man vill eller inte, det första man lägger märke till. En ovårdad bil ger ofta ett dåligt intryck, då man anses som slarvig. Hur man vårdar sin bil är ofta även hur man vårdar sig själv. Genom små medel kan man bibehålla en snygg lack, säkra sitt eget intryck och i längden också spara pengar.

Tvätta bilen regelbundet

Genom att tvätta bilen regelbundet tar man bort ämnen på bilens lack som är skadliga. Oavsett om bilen inte ser smutsig ut kan den alltså vara utsatt för skadliga ämnen om man inte tvättat den på länge. Regnvatten och kondenserade ångor är två ämnen som kanske inte syns men som gnager på lacken. Man kan givetvis tvätta bilen själv, men det är klart bäst att lämna in bilen på en biltvätt. Då tillkommer ofta vaxning, vilket fungerar som ett skyddande lager mellan lacken och yttre smuts. Något som också är värt att göra någon gång ibland, med några års mellanrum, är att applicera ett lager klarlack över lacken. Klarlack skyddar inte mot all smuts men hjälper att bibehålla färgen fräsch under en längre tid. Men utöver åtgärder finns det också saker som bör undvikas.

Undvika detta för att inte skada lacken

Det finns mängder med saker som skadar lacken. Genom att tvätta bilen regelbundet så slipper man de flesta saker. Exempelvis insekter som mosats på huven eller sav och harts. Men vad man kanske inte visste är att även snö är skadligt för lacken. Snö innehåller ofta ämnen i form av salt, vägdamm och asfalt som repar lacken om den får tid på sig. Ta därför till vana att ta bort snön, eller eventuellt använda biltäcke eller att ställa bilen i ett garage. Något annat som kan vara skadligt för lacken är solen. UV-strålningen från solen bleker långsamt lacken och påskyndar åldringsprocessen. Bilvax skyddar delvis mot solen, men se ändå till att aldrig ha bilen ståendes i solen över en längre tid. Vi tipsar denna sidan för biltvätt: https://www.biltvätthelsingborg.nu

26 Apr 2020