Saker du bör tänka på innan du köper en begagnad bil

Att köpa en bil är en dyr investering som gör att många tycker det är en upplevelse som är både rolig och läskig. Här kommer några tips på vad man ska tänka på när man ska köpa en begagnad bil.

När man ska köpa en bil ska man alltid börja med att sätta en gräns för hur mycket pengar som bilen får kosta. Sedan går man igenom vad som är viktigt med bilen och vad man ska använda den till. När man prickat in vilken bil som kan passa och börjar kolla annonserna så är det några punkter man ska titta på. Såsom när bilen är besiktigad och om det har varit något återkommande fel vid besiktningarna, om bilen är avställd, hur mycket bilen drar, om det medföljer däck och annan utrustning, om serviceboken är skött, hur många ägare bilen haft och om bilen har blivit krockad med. Kontrollera även om bilen har automatisk eller manuell växellåda och vilket drivmedel som används. För att inte få en oväntad överraskning kan man också gå in och räkna på vad en försäkring kommer kosta, eftersom det skiljer sig mycket från bil till bil.

Vad bilen ska användas till

Om man är en stor familj som kommer åka på långresor eller om man ensam ska använda bilen till pendling, ger en fingervisning över vilken typ av bil som man kommer behöva. Det är även viktigt att ha i åtanke om man kommer behöva ha släp efter bilen eftersom det är ganska dyrt att montera dragkrok om det inte finns på bilen. Kommer man köra mycket i snö eller lera så är det klokt att köpa en fyrhjulsdriven bil. Hur man än lever sitt liv så är det viktigt att man tänker igenom det innan man köper bilen.

Bilhandlare eller privat

Begagnade bilar kan man köpa både av bilhandlare och privatpersoner, och det är en hel del som skiljer sig mellan de två. Ofta är bilar dyrare om man köper dem av bilhandlare och därför är det inte lika lockande att göra det. Men det man inte får glömma är att det inte finns någon som helst garanti om man köper av en privatperson. Köper man däremot av en bilhandlare och man inom kort tid upptäcker att något är allvarligt fel så åligger det bilhandlaren att åtgärda det. Och det kan handla om stora pengar vid riktig otur.

4 Mar 2020