Saker du bör tänka på när du hyr en skåpbil

Det finns tillfällen då vi kan ha behov av en större bil eller skåpbil som exempelvis vid en flytt eller kanske då vi åker till handelsträdgården och storhandlar inför vårplanteringen.

Allt fler väljer idag att inte äga någon bil alls utan hyr i stället då behov uppstår. Andra väljer istället att äga en liten bil och sen hyra en större när det är dags för stora transporter. Ska man hyra en skåpbil finns det några saker man bör tänka på. Det kan skilja en hel del i pris mellan de olika biluthyrningsfirmorna. Ta hjälp av internet och kolla de olika företagens hemsidor och jämför priser. Priserna varierar också beroende på hyrtid, om man behöver bilen en helg eller mitt i veckan.

Är man ung eller gammal bilförare är det inte alls säkert man får hyra

Fråga innan ni hyr om ni blir debiterade extra om ni blir 15 minuter försenade eller var gränsen går. Det kan också vara bra att faktiskt ha möjligheten att förlänga hyrestiden en halv eller hel dag. I så fall ska ni se till att ha telefonnumret till firman tillgängligt i bilen då ni är iväg. Är man ung student och kanske precis har fått sitt körkort så är det faktiskt inte alls säkert att man får hyra bil, likaså om man passerat pensionsåldern med några år. Som ung bilförare kan man också åka på att få betala en extraavgift, en slags försäkring för oerfarna bilförare. Kolla med firman vad som gäller.

Läs det finstilta noga

Läs igenom avtalet noga och kontrollera om det ingår fria mil och hur långt man får köra med bilen under hyrtiden. Räkna på vad som blir bäst för er, att betala för tiden eller för milen om möjligheten att välja finns. Det viktigaste är försäkringen och var noga med att läsa det finstilta i lugn och ro. Gå igenom de olika försäkringsavtalen och självriskreduceringen. Kolla hur mycket ni måste betala i självrisk ifall en olycka skulle ske. Även vid lättare skador som ett stenskott eller parkeringsskador då ni själva ej har orsakat skadorna. Välj sen den firma med bäst avtal för er. När man sen hämtar ut skåpbilen ska man vara noga med att markera alla tidigare skador så att man sen inte själv åker på att betala dem. Kolla även så att bilens mätarställning stämmer med det som står på avtalet.

11 Mar 2020