Skrota bilen utan besvär

När din gamla bil gjort sitt på vägarna vill du bara bli av med den på smidigaste vis. Då är det enkelt att kontakta en firma för bilskrotning, så hämtar de bilen hos dig och du kan glömma den.

Din gamla fina bil i Västerås har förvandlats till en rishög, som det inte är lönt att reparera mer på. Hur gör man för att skrota en bil och vad ska man tänka på? Du kan antingen själv transportera den till en avfallsanläggning för uttjänta bilar eller så kontaktar du ett bilskrotningsföretag. Då sköter de hela hanteringen åt dig. Boka en tid med dem så hämtar de din bil.

Ägarens skyldighet att skrota bilen

Du har som bilägare skyldighet att se till att bilen skrotas när den inte längre är körduglig. Den betraktas i princip som miljöfarligt avfall, och den får därför inte bli stående hur som helst i naturen eller på en parkering. Den ska avsluta sin tillvaro på en mottagningsstation för uttjänta bilar. Det är precis som med kemikalier, de måste tas om hand professionellt och får inte kastas på ett godtyckligt sätt.

Vill eller kan du inte köra dit den själv, är det ett bra alternativ att anlita ett företag som tar hand om hela skrotningen. De hämtar bilen, kör den till sin egen skrot och du behöver inte bry dig om den mera. Genom att anlita en auktoriserad bilskrot tar du ditt ansvar för miljön, och dessutom tar man då tillvara på alla resurser och återvinner så mycket som möjligt.

Så här går det till

Det du först ska göra är att ställa av bilen, och det gör du på Transportstyrelsens hemsida. Därefter kontaktar du en auktoriserad bilskrot i Västerås och ber dem hämta bilen och skrota den. Bilens registreringsbevis lägger du sedan inuti bilen. Skrotföretaget avregistrerar din bil och ser därefter till att den skrotas på ett miljömässigt bra sätt. Den plockas isär och farliga vätskor avlägsnas. Delar som går att använda tas tillvara och resten av bilen fragmenteras och sorteras efter materialslag. Målsättningen är att återvinna åtminstone 85 %.

Upphämtningen är gratis och har du en nyare bil kostar det inget att skrota den, men om den saknar delar eller är av en äldre årsmodell än 1988 kan du få betala en avgift. Det är både enkelt och smidigt att göra sig av med sin gamla bil på detta sätt, så tjänsten kan vara till både hjälp och nytta.

4 Aug 2020