Skyddad av konsumentköplagen

Det känns nästan alltid som om det är något lurt med bilförsäljare; deras välstrukna kostymer, breda leenden och deras nästan överdrivna kundbetjäning. Försöker de blåsa en på pengar?

Bilhandlare har genom åren stereotypiserats något enormt i bland annat filmer och serier. Bilden som målas upp när man föreställer sig en bilhandlare är en medelålders, stilig man med brett vitt leende som gör allt för att kränga bilar och håva in pengarna. Men vad många inte visste är att kunden är skyddad av konsumentköplagen vid köp av en begagnad bil hos en bilhandlare. Bilhandlare får alltså inte ge ett sämre villkor än vad det står i lagen – hit hör bland annat tre års reklamationsrätt. Så det är hög tid att sopa den stereotypiska bilden av bilhandlare under mattan och tänka om. Ett besök hos en bilhandlare kan nämligen betyda goda affärer, framförallt om man själv saknar kunskap eller intresse när det kommer till bilar och dess funktioner.

Köpa bil hos bilhandlare

En bilhandlare är expert på bilar och dess kvalitéer, vilket gör att man själv inte behöver vara det. Att besöka en bilhandlare vid köp av bil ger en större säkerhet och trygghet än om man köper privat. Hos en bilhandlare kan man lita på att all information som bör nå en också kommer nå en. Här undangöms ingen information om en växellåda som strular eller avgassystem som sjunger på sista valsen. En bilhandlare tjänar nämligen inget på det då du har reklamationsrätt. Något som också är bra och värt att utnyttja är expertisen en bilhandlare besitter. Kan du inget om bilar men vill ha en bensinsnål liten bil, så kan bilhandlaren hjälpa dig med detta. Trots att man är skyddad av konsumentköplagen kan det dock vara värt att ha koll på några saker innan man köper en bil.

Ha koll på detta

Först och främst bör man fundera på vad man har för resbehov, på så vis kan bilhandlaren på ett mer precist sätt hjälpa till att ta fram en bil som passar ens behov. Trots att du köper av en bilhandlare så är det ändå värt att kolla så att allt fungerar och det inte är några repor eller bucklor i lacken. Ta bilen på en provtur. Sist men inte minst: kolla serviceboken och se till att service utförts enligt bilens serviceintervall. Sen är det bara att skriva köpekontrakt och lämna med en bra bil som förhoppningsvis matchar ens behov och budget.

28 Feb 2020