Sugen på att köra moped?

Är du i moppeåldern och vill börja köra moped? Eller kanske har du bytt bilen mot en moped och vill lära dig köra den? Oavsett när du börjar är utbildning i att köra moped viktig för din säkerhet.

Lagen om mopedutbildning är relativt ny, tidigare kunde man börja köra moped så fort man fyllt femton. Många började till och med köra långt innan de fyllt femton. Idag krävs det giltigt körkortstillstånd och en godkänd mopedutbildning. Ett mopedkörkort helt enkelt. Körkortstillståndet kan fås från och med att man fyllt fjorton år och nio månader. Det är uträknat så för att man under den tiden ska kunna hinna genomföra utbildningen, och är man klar till femtonårsdagen, kan man börja köra moped. Lagen tillkom för att öka säkerheten kring mopedkörning. För EU-moped, klass I, behöver man ha körkort med minst behörighet AM, eller om man har traktorkort utfärdat före 1 oktober 2009.

Hur ser utbildningen ut?

Har du ett giltigt körkortstillstånd eller körkort sedan tidigare kan du anmäla dig till en mopedutbildning i Stockholm. Den är indelad i en teoretisk del och en praktisk del. Den teoretiska delen behöver man bara få godkänt i. Man tar körlektioner ungefär på samma sätt som för personbil. Körlektionerna börjar inom ett inhägnat område där man går igenom manövrering och de olika reglagen. Sedan ger man sig ut i trafiken på Stockholms gator. Det är en utmaning, men ger också kunskap och erfarenhet att klara trafiksituationer var som helst i landet. För den som tidigare redan har ett körkort, men aldrig kört moped, är det också en väl motiverad utbildning. Totaltiden är tolv timmar inklusive teori, varav körlektionerna är fyra timmar.

Moped kontra bil eller kollektivtrafik

Flexibilitet är mopedens främsta fördel, utöver att den är smidig och billig i drift. Kollektivtrafik har ändå sina begränsningar, när det gäller avgångar och tillgänglighet. Med en moped tar man sig fram nästan var som helst. Det är en frihetskänsla, att kunna ta sig ut till stallet, fotbollsträningen, ut i naturen, till en fiskesjö eller en hamn, utan att vara beroende av till exempel busstider. En del som redan har körkort och bil i storstan, byter ut bilen mot en moped. Kostnad och parkeringsproblem brukar vara anledningen. Idag finns ju även elmopeder, som laddas som en elbil, vilket gör att man är oberoende av tankning. En klass I moped får köras i max 45 kilometer i timmen och skall ha registreringsskylt.

23 Jun 2020