Tio frågor att ställa bilhandlaren

En av de större affärerna i livet, och även ett av de största besluten vad gäller säkerhet för dig och din familj. Förbered dig och var redo när du hittat den bil du tror att du vill köpa.

En bilhandlare som säljer begagnade bilar kan sin sak. De är vana att testa och värdera bilar och gör detta noggrant för sin egen skull. Du kan få ett testprotokoll på genomförda tester i samband med ditt köp. Är du ute och tittar runt på flertalet olika bilar ska du ta för vana att ställa ett antal grundläggande frågor. Tänk på att en bra bil behåller folk ofta, om de inte blir less som på en mobiltelefon och köper en ny väldigt fort. Det vanligaste vid försäljning är att ägaren tröttnat pga något problem med bilen. Så för din egen skull ska du alltid vara lite extra frågvis i samband med just bilköp.

Ställ alltid frågor till bilhandlaren:

1. Hur många ägare har bilen haft? Många ägare gör köpet tveksamt.

2. Hur långt har bilen gått? Bra upp till 15 000 och okej en bit över men runt 25 000 mil börjar det dyka upp många fel på bilen.

3. Hur ser lacken på bilen ut - har den repor, bucklor och rost?

4. Är bilen omlackerad - varför?

5. Serviceboken - hur ser servicehistoriken ut, finns en fullständig servicebok från noll till nuvarande miltal?

6. Finns det några skulder på bilen?

7. Vad har skrivits i de senaste besiktningsprotokollen?

8. Provkör bilen och lyssna efter ljud.

9. Testa bromsarna - det får bara diffa 30% mellan hjulen.

10. Testkör AC:n (air condition) så den verkligen fungerar, här är det vanligt med fel.

Ett tryggare köp via en bilhandlare

Köper du en begagnad bil privat kanske du kan få ett lägre pris, men då bör du kunna din sak. Det är då helt upp till dig att genomföra alla tester och komma ihåg att kontrollera alla protokoll etc. Köper du däremot av en bilhandlare så har de gjort testerna och har svaren. Det är troligen dyrare att handla av en professionell bilhandlare, men det är just av den anledningen. De vet vad de säljer och de tar betalt för att de har kontrollerat bilen och de tar betalt för sin kunskap och service i samband med ditt köp. Hos en professionell bilhandlare kan du känna dig betydligt tryggare. Förutom ett brett utbud av testade bilar kan bilfirmorna också erbjuda olika finansieringsalternativ från banker och finansbolag.

25 Mar 2020