Vad kostar det att installera en laddstation hemma?

Det har blivit väldigt populärt att köpa elbil idag. Det visar att man värnar om vår miljö och att man vill spara på klimatet. Men vad skulle det kosta om man vill kunna ladda sin elbil hemma?

Många väljer idag att skaffa elbil istället för en som går på vanlig bensin eller diesel. Vanligtvis så går även elbilarna på någonting mer, som bensin till exempel. Det är ju inte alltid man kan hitta någonstans att tanka sin el, då kan det vara bra att ha lite energi i reserv. Att välja att köra elbil visar att vi värnar om miljön och den påverkan vi har för klimatet. Att slippa vara en av dem som sprider ut avgaser som inte gör någonting gott för någon, är en väldigt skön känsla. En elbil är bra på många sätt, men hur kan man göra för att kunna ladda den hemma? Och vad kostar det att installera en station för att kunna ladda bilen?

Laddstationen är en självklarhet för elbilsägaren

Har man en elbil eller planerar att införskaffa sig en sådan, så bör man även fundera på att sätta upp en laddstation för denna, hemma på uppfarten. Dessa stationer går att placera antingen på husväggen eller med hjälp av en stolpe som den fästs på, ifall man nu inte skulle ha någon passande vägg att sätta fast den på. Det bör vara en självklarhet att ha en sådan laddstation hemma om man är eller tänker bli ägare av en elbil. Elbilen kan enkelt och riskfritt laddas hemma på uppfarten medan ni andra ligger och sover, så att den är laddad på morgonen när ni ska åka iväg.

Priset för en laddstation

Det kan självklart variera lite grann just prismässigt, när man ska installera en laddstation hemma hos sig. Det beror dels på vad för typ av laddstation som man väljer att installera men också placeringen av denna och vad man har för kapacitet på nätet. Sedan är det en kostnad för själva boxen och en helt annan kostnad för själva installationen. En laddbox ligger på mellan fem och tolv tusen kronor medan själva installationen av hela kitet går på mellan två och tio tusen kronor. Det blir en del i slutändan men det är värt det om man vill kunna ladda sin elbil hemma. Se till att husets el gås igenom samtidigt som installationen, så att husets elsystem är säkerställt.

28 Feb 2020