Varför ställer bilhandlare av bilar?

De flesta bilar som står hos en bilhandlare är avställda. Hur påverkar det dig som bilköpare? Varför ställer bilhandlare av bilar?

När bilhandlare köper in begagnade bilar ställs dessa generellt av. Förklaringen är främst ekonomisk. 

För att undvika skatten

Så länge som en bil inte är avställd behöver den vara försäkrad med minst trafikförsäkring. Utöver det behöver skatten betalas. De bilar som finns på en bilfirma omfattas av deras försäkring men att betala skatt för en bil som enbart står är bortkastade pengar. Genom att ställa av bilarna när de köps in behöver de inte betala denna skatt. 

Ställs på vid köp

Har du bestämt dig för att köpa en bil av en bilhandlare ställs bilen på via ett digitalt register. Du kan även få med dig papper på att den är påställd på vägen hem. Vid köp av en ny bil är det vanligast att man får komma och hämta bilen några dagar efter att man skrivit avtalet. Nu gör bilhandlaren iordning bilen och ställer på den. Därefter kan den levereras. 

Kan ställas av/på precis vid köp

Eftersom bilfirman undviker att betala skatt genom att ställa av bilarna kan detta till och med ske i samband med köp. Du är intresserad av en bil och ser att den är påställd. Ni gör upp en deal och att du ska hämta bilen några dagar senare. Under denna tid hinner de ställa av bilen och sedan ställa på den och ange dig som ägare. 

Detta följer alltså samma mönster som med de flesta bilar. Så även om du ser att bilen är påställd så kan du inte räkna med att skatten kommer vara betald framöver. Samtidigt är detta inte speciellt konstigt då den person som äger bilen även bör stå för kostnader kring skatten. 

Kontrollera om du känner dig osäker

Köper du en begagnad bil av en privatperson eller en bilfirma som du inte litar på till 100%? Kontrollera att bilen är påställd innan du kör iväg efter köpet. Det kan ske på Transportstyrelsens hemsida. Det finns även tjänster på nätet som visar en mer utförlig information om bilarna även om dessa tjänster kan kosta några tior per sökning. Där kan man se ägare, om bilen är avställd, modell m.m. En klar fördel om bilen köps privat så man inte köper en bil med bytta plåtar eller en bil som har körförbud. En kontroll som lätt är värd några tior.

27 Dec 2019