Vilka reservdelar till en bil är mest värdefulla?

När man skrotar eller säljer en bil så kan en en hel del av reservdelarna vara mycket värdefulla, inte minst på en modern bil. Här följer tips om hur du ska tänka när det handlar om reservdelar till bilar.

Värdet på reservdelar till bilar är alltid svårbedömt, då efterfrågan och behov kan växla snabbt beroende på konjunktur och vilka bilar som är vanligast på andrahandsmarknaden för tillfället. Förr i tiden, när en bil bestod mestadels av mekaniska delar så var det dessa som betingade det högsta värdet, som till exempel bromsklossar, drivaxlar, kullager, kamremmar med mera.

Avancerad elektronik höjer värdet

Men idag när bilar i allt högre grad styrs på elektronisk väg så är det ofta denna typ av delar som betingar det högsta värdet. Här kan det handla exempelvis om moderna strålkastare, airbags, digitala musikanläggningar och modern navigationsutrustning som betingar ett högt värde, både när det handlar om den reguljära marknaden och andrahandsmarknaden.

Elektroniska reservdelar har ett högt värde

Ett annat tecken på att dessa moderna bildelar är så värdefulla är att de hör till de mest eftertraktade på den svarta marknaden. Moderna bilar blir allt svårare att stjäla, så det blir allt vanligare att kriminella ligor siktar in sig på att plocka ut de bästa bitarna istället. Att exempelvis strålkastare kan vara mycket värdefulla i andra hand är något som vanligt tydligt i ganska många år nu. Bland annat intygas detta av en bilhandlare i Göteborg som vi varit i kontakt med och som har märkt en allt högre efterfrågan på just nya strålkastare. Detta handlar framförallt om moderna bilar, 2010 och senare, där VW:s navigationssystem exempelvis har ett högt värde på andrahandsmarknaden. BMW har populära och dyra airbags medan Volvos strålkastare är mycket efterfrågade av köpare.

Användbara tips inför inköp av reservdelar

I vår kontakt med en ledande bilhandlare så fick vi också några tips om hur man ska tänka när man ska köpa reservdelar till en bil. Här är några av de svar vi fick: Gör ordentliga efterforskningar. Att göra hemläxan är mycket viktigt inför alla investeringar som har med bilar att göra. Kontrollera om du kan hitta pålitliga leverantörer och försäkra dig att det handlar om en legitim affärsidkare. Jämför priser. Kolla runt på nätet så att du inte slösar bort onödiga pengar på dyra reservdelar. Priserna kan inte minst variera mycket regionalt beroende på efterfrågan och andra faktorer. Handlar det om ovanliga delar så rekommenderar du alltid att du gör köpet på plats. På detta sätt är chansen att du hittar rätt del större och dessutom kan du omedelbart kontrollera om delen i fråga håller hög kvalitet. Kontrollera alltid att delarna har en garanti, här skiljer sig inte reservdelar från andra typer av produkter. Defekter kan finnas och på en dyrare reservdel som ett navigationssystem exempelvis vill du kunna få pengarna tillbaka om det uppstår problem.

5 May 2020